Valimiz Sayın Şerif Yılmaz, 1. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan yatırımcılar ile sabah kahvaltısında bir araya geldi.
04 Şubat 2015 Çarşamba günü saat 08.30'da İlimiz 1. Organize Sanayi Bölgesinde faaliyetini sürdüren fabrika sahipleri ve yöneticileri ile sabah kahvaltısında bir araya gelen Valimiz Sayın Şerif Yılmaz burada yaptığı konuşmada şunları ifade etti:” Öncelikle hepiniz hoş geldiniz. Aşağı yukarı bir sene önce burada kahvaltıda bir araya gelmiştik. Araya hem seçim girdi, hem referandum girdi. O tarihlerde burada böyle bir organizasyon yapılması çok mantıklı gelmedi. Çünkü siyasi değerlendirilebilir diye bunu istemedik. İkincisi de burada göreve başladığımdan itibaren seçime kadar geçen süre içerisinde benim şahsen yaptığım gözlem ve değerlendirmelerde de Organize Sanayi Bölgelerinde müteşebbisleri heyetlerini bulmam gerektiğine inandım. Bu nedenle seçimlerden sonraki süreçte ilimizdeki bütün organize sanayi müteşebbislerine başkanlık yapmaya başladım.
İlimizde bulunan tüm Organize Sanayi Bölgelerini bütün olarak değerlendiriyorum. Biz de maalesef zaman zaman ilçelerde ayrı milliyetçilik yapma manasında bir takım değerlendirmeler yapılıyor. Bunun önüne geçme adına ilin bütün olarak sanayisinin, ekonomisinin, ticaretinin, siyasetinin bir bütün olarak yürütülmesi gerektiğine inandığım içinde böyle bir organizasyon içine girdik. Bu biraz bizim işimizi zorlaştırıyor, yükümüz ağırlaşıyor. Sorumluluğumuzu belki başkasına havale ederek azaltabilir dik, ama buna da gönlümüz razı değil.
Bu nedenle de biz 30 Mart Yerel Seçimlerinden sonra tüm organizelerin içine girmeye başladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın bir ifadesi var, İnlerine diyor ya bazen, biz de bütün sorumluluk alanımıza giren kurum ve kuruluşlarla ilgili hepsinin altına, üstüne bakmak zorundayız. Benim asli görevim denetimdir. Sorumlu olduğum yörede usulsüzlük ve diğer aklınıza ne gelirse bunların engellenmesidir, önlenmesidir.
Özellikle Organize Sanayi Bölgeleri Türkiye de uzun yıllar denetimsiz, kimsenin bakmadığı, ilgilenmediği orada çalışanların yönettiği bir kurum haline geldi. Daha önce görev yaptığım Tokat'ta da aynısıydı. Kayseri’de müteşebbis heyet sanayiciye geçtiği için orada fazla girmedim. Ama gördüğümüz şu, bir değişiklik daha yaptım. O tarih itibariyle siyasi manada da bir miktar eleştirildik. Özel idareden arkadaşlarımızı, kamu görevlisi arkadaşlarımızı görevlendirdik. Siyasi manayla göreve gelen arkadaşların teknik olarak bu işi yapabilmeleri mümkün değil, çünkü ihtisas alanları değil, görevleri değil, zamanları da uygun değil. O nedenle bütün ilçeler dahil olmak üzere kurumlardan arkadaşlarımızı görevlendirdik. Bu işlere gerek muhasebe olsun, gerek mühendis olsun bu işlerle ilgisi, alakası olan arkadaşları görevlendirdik ve bir takım alttaki yapılan iş ve işlemlere muttali olalım, vakıf olalım diye ve bu süreçten sonra da ilin geneliyle ilgili tüm organizasyonlarda belli bir kurumsal yapıyı oluşturmaya çalıştık.
Katıldığımız bütün toplantılara Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürümüz bizzat katılıyor. Organizasyon şeması içerisinde belki gözükmüyor, ama Organize Sanayi Bölgeleri, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı bir kuruluştur. Ama bu zaman içerisinde herkes kendi iş ve işlemlerini yapar, kimse bize karışmaz mantığıyla hiyerarşiyi de tanımadan bir takım şeyler yapılmış. O nedenle öncelikle tüm ilçelerde dahil olmak üzere bu hiyerarşinin ve kurumsal yapının oluşmasını sağlamaya çalıştım.
Düne kadar hiçbir Organize Sanayi Bölgesinde bütçe yapılmıyordu. Önümüzdeki yıl yapılacak olan yatırımlar, tahsis edilecek olan arsalar veyahutta aklınıza ne geliyorsa, hepiniz şirket yönetiyorsunuz. Önünüzdeki yılla ilgili ne yapacak olduğunuz yatırımı düşünüyorsunuz, planlıyorsunuz. Öyle bir sistem, sistematik yok. Önüne ne geliyorsa, bu sefer ne istiyorsak onu yapıyoruz. Böyle bir düşünce vardı.
Bununla ilgili kurumsal yapıyı ve İl'de yeknesaklığı sağlamaya çalıştık. 1-2 tane daha aksaklıklarımız var, onu da inşallah kısa süre içerisinde tamamladıktan sonra bizim bundan sonraki süreçte, benim aslında asli görevim Organize Sanayi Bölgesi müteşebbis heyeti başkanlığı değildir. Burayı yönetecek olan aslında bizler değil, sizlersiniz. Ama o kurumsal yapıyı oluşturduktan sonra bunların devredip yürütülmesi gerekiyor. İşte bu süre içerisinde özellikle burada bir takım sıkıntılar oldu. Başkanımız ifade etti, yönetim kuruluna ben özellikle teşekkür ediyorum. Arkadaşlar hem yönetim kurulu başkanımız dahil olmak üzere hem de denetim kurulu üyesi arkadaşlar kendi işlerinden fazla buraya mesai harcadılar. Belki kendi işyerlerinde ki hesaplara bu kadar ince bakmadılar.
Ama asıl olan şudur, buranın sizlerin adına bize emanet edilmiş olan parasının, kuruşuna kadar korunması, kollanması ve yerine teslim edilmesi gerekiyordu, bunu yaptılar.Belki eleştirildi, ama burada yönetim kurulu başkanı veya üyesi olmak bir sıfat vermez. O görevi yapıyorsanız size o zaman değer verir. O nedenle de arkadaşlarımızın alınmalarına gerek yok. Eksik, yanlış yapan varsa hesabını verir, vermek zorundadır. Burası Hukuk Devletidir. O nedenle bizim burada tüm Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili yapmaya çalıştığımız o yapı inşallah kısa süre içerisinde bitecek ve bu kaynaklar temin edildikten sonrada burada yapmış olduğumuz toplantılar neticesinde verilen karar, sizlerden gelen talepler doğrultusunda hizmetler devam edecek.
Burada gümrük ile ilgili bir şeyi belirtmek lazım, Gümrük Müdürlüğümüz kuruldu, dün itibariyle de yetki tamamen alındı, Kütahya’da artık gümrük ile ilgili tüm iş ve işlemler yapılabiliyor.Yurt dışı bağlantılı uçuşlarınızda artık Kütahya Hava alanından giriş çıkış yapabileceksiniz.Dışarıdan gelen iş adamlarımız misafirlerimiz de artık bağlantılı uçuşlar da dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler Gümrük Müdürlüğümüz tarafından yapılacaktır. İkinci aşamada ihtisas gümrüğüyle ilgilide çalışma süreci devam ediyor. İnşallah o da gelir getirici ve özellikle bölgede toprağa dayalı sanayiye yani seramikle ilgili ihtisas gümrüğü dür. Türkiye'nin merkezi olma konumuna geleceğiz. İnşallah onu da başardığımız zaman bizim lokomotif sanayimizin de burada Türkiye geneline hitap edecek bir sektör olmasını sağlayacaktır.
Zafer Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili en son Bakanlıktan uzmanlar geldi, incelemeler yaptı. Sayın Bakanımızla bizzat bende görüştüm. İnşallah bir sıkıntımız yok, orayı da kısa süre içerisinde hayata geçirdikten sonra sadece Kütahya için değil Türkiye’den ve Yurt dışından gelecek olan ve bu zamana kadar gelip bakıp ama altyapısıyla ilgi herhangi bir şey yoktur deyip geri giden sanayicilerimizi düşündüğümüz zaman büyük bir ihtimalle de Türkiye de yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcının rahatlıkla gelebileceği bir alan olacak.
Zafer Organize Sanayi Bölgesi 623 hektarlık bir alana kurulacak. Kütahya daki tüm Organize Sanayi Bölgelerimizin tamamı 1100 hektarlık bir alandadır.623 hektarlık alan ki bunun büyük bir kısmı da hazineye aittir. Kamulaştırmayla ilgili burada yaşadığımız bazı sıkıntılar var, bildiğiniz gibi bunlarda olmadan rahatlıkla hayata geçirebileceğimiz bir alan genişleme imkanı da olan bir alan, Hava alanına 8 km mesafede İzmir- Ankara otobanının geçeceği alandır yine yüksek hızlı trenimizin geçeği alan üzerindedir hava alanında organize sanayinin kullanabileceği bir alandadır o nedenle bizim Belki de cazibe merkezi olmasını sağlayacak önemli enstrümanımız dan birisi olacaktır.
Burada Kütahya’da yaşayan şuanda aramızda bulunan iş adamlarımızın da dahil olmak üzere taleplerini aldık daha geniş bir alan olduğu için yerle ilgili sıkıntı değil ama ön taleplerle ilgili bir takım arkadaşlarımızın girişimleri oldu ben inşallah onu da kısa süre içerisinde gerçekleştireceğimizi ümit ediyorum.
Ümidimiz o ki Kütahya’da ilçeleriyle beraber bu sadece merkezde yoğunlaşma değil her bölgede insanların doğduğu yerde hayatlarını idame ettirebilecek olan bu imkanı iş ve sistem imkanı sağlayacak alt yapıyı bizim oluşturmamız gerekiyor. Bunu oluşturduktan sonrada devlet artık Türkiye ile ilgili yapılacak olan işleri sizlerin omuzlarına bırakır, çünkü biz daha öncede söyledik tekrar söylemekte yarar var, devlet artık fabrika kurmuyor devlet alt yapıyı yapıyor, devlet yatırım yapmak isteyen insanlara iş ve istihdam üreten insanlara destek veriyor. Buna zaman zaman devlet zengine yine peşkeş çekiyor diyorlar, hayır peşkeş değil arkadaşlar zafer kalkınma ajansından arkadaşlarımız buradalar, bizim bölgemizdeki yatırım yapmak isteyen arkadaşlarımızın şartlar dahilinde zaman zaman duyuluyor, sizden gelen talepleri de biz dikkate almak suretiyle her yıl mali desteklerle ilgili çağrıya çıkıyoruz ve bunlarla ilgili hibeler kullandırılıyor, kullandırılması da lazım.
O açıdan baktığımızda bizim ilimizde çok fazla talep gelmediğini sizlerle paylaşmak istiyorum. Zafer Kalkınma Ajansının sorumluğun da olan dört il içerisinden en az talep gelen İllerden birisiyiz. Sizler lütfen biraz daha fazla bu konuyla ilgili ilgilenin bu hibelerden istifade edin. Çıkılması gereken konular varsa mali destekle ilgili bizim desteklememiz gereken hususlar varsa bunları da iletin bunları da değerlendirip bunları da göz önüne alıp ona göre planlama yapabiliriz. Neticede bu para var, bu para sanayiciye verilmek için var bu parayı burası olmazsa diğer ilimiz alıyor ama bizim açımızdan baktığımızda bölge içerisinde dengeli bir kalkınma olmasıdır. Sanayinin Anadolu ya yayılmasıdır. Belli merkezlerde değil her yerde bunun alt yapısının oluşturulmasıdır .Bu manada da bizim bu destekleri en iyi şekilde kullanmamız gerektiğini, teknik manada da varsa sıkıntılarımız yine arkadaşlarımız burada, bunlarla ilgili de her zaman sorabileceğiniz ve gelip sizlere yardımcı olabileceklerini burada ben tekrar ifade etmek istiyorum.
Bunun haricinde belki söylemekte yine yarar var, bildiğiniz gibi bölünmüş yolla ilgili bizim şuanda inşaatı devam eden yol ayrımından itibaren Gediz - Uşak OSB'ye kadar olan alanda 25 km bölünmüş yol, sıcak asfalt yapıldı, bu yol çalışmalarında Aslanapa bölgesini geçtik. Bu yıl büyük ihtimalle büyük bir kısmını tamamlarız. İki yıl içerisinde bizim bölünmüş yol olarak eğer bir aksaklık, olumsuzluk olmazsa Uşak OSB' den İzmir limanına rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Bir de Tavşanlı’ya kadar sorumluluk bölgemizdeki yol çalışmaları bitti, ama hala Balıkesir bölgesinde çalışmalar devam ediyor. Bunun haricinde bizim acil olarak ihtiyaç olan sadece özellikle borla ilgili, borik asitle ilgili, sülfirik asit taşımasıyla ilgili bir sıkıntı olduğu için Tavşanlı-Emet-Simav yolumuzun inşaatı da devam ediyor. Orada da daha önceki müteahhitten kaynaklanan bir sıkıntımız vardı. Onun da tekrar ihalesi yapıldı. Bu yıl çalışmalar bir aksilik olmazsa bir kısmını da hatta asfaltını atmak suretiyle altyapısı yapılan yerleri faaliyete sokmak suretiyle de hayata geçirmiş olacağız. Ulaşımda bu imkanlar çok önemli.
Bir de şunu tekrar etmekte fayda var. Demiryolları ile ilgili sizleri de ilgilendiren ihracatla ,taşımayla , nakliyeyle ilgili husus olduğu için de elektrifikasyon işlemlerinin bizim bölgemizde olan Eskişehir- Kütahya arasında büyük bir kısmı bitti. Ama Balıkesir bölgemizdeki sınırla ilgili henüz hepsi tamamlanmadı. O da tamamlandıktan sonra %30' a yakın bir maliyet düşüklüğü olacak. Yine sinyalizasyonla beraber sürede kısalma olacak, sefer sayısının artmasına belki vesile olacak. Bu da sizlere büyük desteklerden bir tanesi olur diye düşünüyorum. Çünkü hem zaman hem de maliyeti düşürme açısından da önemli katkısı olacaktır. Ben katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. ”dedi.
Organizasyona Valimiz Sayın Şerif Yılmaz ile birlikte Belediye Başkanı Sayın Kamil Saraçoğlu, Daire Müdürleri, 1. OSB Müteşebbis ve Denetim Kurulu Üyeleri ile yatırımcılar katıldılar.